Status: Forslag
Baggrund
Baggrunden for kommuneplantillægget er, at Lyngby-Taarbæk Kommune vil give mulighed for etablering af en bypark på de eksisterende parkeringsarealer, fortætning af Parallelvej 17 samt at skabe mulighed for etablering af offentlige service på Hollandsvej 12.
Arealet er omfattet af kommuneplanramme 2.1.94 – "Parallelvej", kommuneplanramme 2.1.90 – "Lyngby Port" og en del af kommuneplanammen 2.1.01 – "Ulrikkenborg Plads".
Rammeområde 2.1.94 – "Parallelvej", er i dag udlagt til erhvervsområde til kontor- og serviceerhverv med en bebyggelsesprocent på max 140% beregnet ud fra området som helhed. Rammeområdet ønskes udvidet til også at omfatte matr.nr. 22dt, hvor der i dag ligger en daginstitution. Matrikel 22dt er dog omfattet at kommuneplanramme 2.1.01 "Ulrikkenborg Plads", som er fastlagt til centerområde til offentlige formål, Kontor- og serviceerhverv, Publikumsorienterede serviceerhverv, Butikker, Bymidte, Boligområde. Det samlede etageareal i rammeområde 2.1.94 – "Parallelvej" øges fra max 9 til max 10 etager og bebyggelsesprocenten øges fra 140% til 210%, for at muliggøre fortætning af området.
Rammeområdet 2.1.90 – "Lyngby Port" er i dag udlagt til erhvervsområde til nærrekreativt område, Let industri og håndværk, Kontor- og serviceerhverv. Bebyggelsesprocenten øges fra 99% til 100%, for at muliggøre placering af sekundær bebyggelse i området.
Den ændrede afgrænsning, ændring af anvendelsen samt en fortætning af området forudsætter en ændring af kommuneplanen.
Indhold
Ramme 2.1.94 ”Parallelvej” udlægges til erhvervsområde, hvor den specifikke anvendelse fastlægges til kontor- og serviceerhverv, offentlig service; Kommunal service, skoler, uddannelse og forskning samt institutioner for børn, unge og ældre. Der fastsættes en maksimal bebyggelsesprocent på 210%. Det maksimale antal etager fastsættes til 10.
Ramme 2.1.90 "Lyngby Port" fastholdes som udlagt til erhvervsområde til nærrekreativt område, Let industri og håndværk, Kontor- og serviceerhverv. Der fastsættes en maksimal bebyggelsesprocent på 100%.
Rammeområderne er beliggende i det stationsnære kerneområder. Der fastsættes krav om etablering af 1 bilparkeringsplads pr. 80 m2 kontorerhverv.
Bilag IV arter
Der er gennemført en undersøgelse af bilag IV-arter. Området vurderes potentielt at kunne være fødesøgningsområde for flagermus, og der er registreret skimmelflagermus i Wilmanns Park i 2011. Skimmelflagermus er en bilag IV-art og er omfattet af beskyttelsen i habitatbekendtgørelsens § 10, samt artsfredningsbekendtgørelsens regler.
På den baggrund er der foretaget yderligere flagermusundersøgelser i 2024. I juli og august 2024 er der gennemført flagermusundersøgelser, hvor der blev fundet enkelte fouragerende dværgflagermus. I oktober 2024 er der foretaget sidste lytning, hvor der er registreret revirsyngende skimmelflagermus. Området bruges således af flagermusene til fouragering og vinterkvarter. Dette er nærmere beskrevet i miljørapporten og bilagene hertil.
Lovgivningen beskytter alle bilag IV-arter, herunder skimmelflagermusene mod forsætligt drab eller forstyrrelser samt stiller krav om at yngle- eller rasteområder ikke må beskadiges eller ødelægges således at den økologiske funktionalitet for arten ikke påvirkes. Hvis realisering af planen medfører at yngle- og rasteområder for flagermusene ødelægges, skal der derfor tilvejebringes de nødvendige afværgeforanstaltninger for at den økologiske funktionalitet opretholdes.
Lokalplanen skal derfor optage bestemmelser som muliggør og sikrer disse foranstaltninger.
For at afdække hvorvidt rammeområderne indeholder andre egnede yngle- eller rasteområder for bilag IV-arter, er der ligeledes foretaget en besigtigelse af en terrestrisk biolog. Denne besigtigelse har fastslået at der ikke er andre bilag IV arter som kan blive påvirket.
Miljøvurdering
Der er foretaget en screening af kommuneplantillægget, der har resulteret i at der er udarbejdet en miljørapport for kommuneplantillæg 8/21. Der er udarbejdet en miljørapport fælles for kommuneplantillæg og lokalplan 298, hvor følgende emner indgår:
- Flagermus og øvrige Bilag IV arter
- Støj
- Lys- og skyggeforhold
- Trafik
- Jordforurening
- Vand
- Luft
- Klimatiske faktorer
- By og landskab
- Arkitektur og indblik
Miljørapport for lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg indgår som bilag til lokalplanforslag 298.
Om kommuneplantillæg
Yderligere information om kommuneplantillæg kan ses her.
Parkering
Rammeområderne er beliggende i det stationsnære kerneområder. I Kommuneplan 2021 er der fastsat en norm for kontorerhverv på 1 plads pr. 50 m² med mulighed for en yderligere reduktion på 25% for erhverv (kontor, detailhandel m.v.) i de stationsnære kerneområder (600 m).
Stationsnærhedsprincippet baserer sig på en undersøgelse om "Arbejdspladslokalisering og transportadfærd" fra 2001. Undersøgelsen viser, at jo tættere på en station arbejdspladserne ligger, jo flere ansatte benytter kollektiv transport til og fra arbejdspladser - fordelt på forskellige typer af arbejdspladser, særligt i intervallet 0-500 meter. Hovedparten af lokalplanområde et beliggende indenfor en radius af 300 m fra Lyngby Station. Lyngby Station er den 7. mest benyttede station i Danmark og et væsentligt transportknudepunkt for den kollektive trafik og betjenes af både - S-tog, busser og fra 2026 også letbane.
Kommuneplanstrategien – Byudvikling i Balance 2023 beskriver hvilken retning kommunalbestyrelsen ønsker at ændre Kommuneplan 2021 frem mod Kommuneplan 2025. Kommunalbestyrelsen har fokus på grøn mobilitet og har en indsat om at tilrette normer for bilparkering og undersøge muligheden for yderligere reduktion i antallet af p-pladser efter en vurdering i stationsnære kerneområder.
Rammeområderne ligger særligt tæt på Lyngby Station, vurderes at kunne defineres som "særligt stationsnært kerneområde", hvor gældende parkeringsnormer kan reduceres mere end de 25%. Der fastsættes derfor krav om etablering af 1 bilparkeringsplads pr. 80 m2 kontorerhverv i stedet for 1 p-plads pr. 50 m2kontorerhverv.
Natura 2000
Lyngby-Taarbæk Kommune vurderer, at afstanden fra lokalplanområdet til nærmeste Natura 2000-område N139 Øvre Mølleådal, Furesø og Frederiksdal Skov er så stor (1,6 km), samt påvirkningen så lokal, at det ikke vil påvirke Natura 2000-området, herunder de beskyttede arter eller naturtyper på udpegningsgrundlaget.
Banedanmarks interesseområde
Banedanmarks interesseområde, er beliggende umiddelbart nord for rammeområdet og rammeområdet er således omfattet af Banedanmarks opmærksomhedszone på 500 meter.
Det fremgår af de nationale interesser, at hvis kommuner planlægger for ny eller intensiveret miljøfølsom arealanvendelse i en opmærksomhedszone på 500 meter omkring Banedanmarks anlæg og arbejdsarealer, skal kommuner redegøre for, at planlægningen ikke vil medføre skærpede miljøkrav for Banedanmark. Helt konkret vil det for dette område betyde at der ikke må etableres miljøfølsom anvendelse på en måde så det vil være belastet af jernbanestøj. Banedanmarks vurderes ikke at give anledning til støv eller emissioner i en grad så det kan påvirke miljøfølsom anvendelse.
Der må ikke placeres miljøfølsom anvendelse som ikke er i overensstemmelse med varetagelsen af de planlægningsmæssige hensyn i de nationale interesser. Det betyder helt konkret, at der ikke må placeres miljøfølsom anvendelse, på en måde så det kan påvirke anvendelsen af Banedanmarks arealer.
Miljøfølsom anvendelse vil dog kræve en konkret lokalplanlægning for området, som sikrer at vejledende støjgrænseværdier overholdes.
Virksomheder med særlige beliggenhedskrav
Rammeområderne er omfattet af 1500 meter opmærksomhedszonen fra virksomheder af national interesse, Novo Nordisk, Hagedornsvej 1 i Gentofte.
Det fremgår af de nationale interesser, at Kommuneplaner skal indeholde retningslinjer for sikring af, at arealer belastet af støj, lugt, støv eller anden luftforurening ikke udlægges til miljøfølsom anvendelse, medmindre den fremtidige anvendelse kan sikres mod gener.
Det fremgår af Kommuneplan 2021 at ”Kommunen planlægger ikke for boliger, institutioner, kontorer, rekreative formål m.v. i områder der er belastet af lugt, støv og anden luftforurening, uden relevante afværgeforanstaltninger, jf. Planlovens § 15b.”
Novo Nordisks aktiviteter på Hagedornsvej 1 i Gentofte, er omfattet af miljøgodkendelser, som fastsætter vilkår for virksomhedens udledning af støj, lugt, støv eller anden luftforurening.
Det drejer sig om følgende gældende miljøgodkendelser:
- Revurdering af tidligere gældende miljøgodkendelser "CWW BAT C" (06-03-2020)
- "Miljøgodkendelse til etablering af ny fyldlinje FL6 i HACC, samt ny inspektionslinje" (12-11-2021)
- "Miljøgodkendelse til at fyre med olie fra mobile kedelanlæg" (19-12-2022)
- "Miljøgodkendelse til brownout anlæg" (08-12-2023)
I miljøgodkendelserne, er der fastsat grænseværdier for virksomhedens immissioner til dens omgivelser. Novo Nordisks produktion på Hagedornsvej 1 er beliggende ca. 1.000 meter fra lokalplanområdet. Der ligger desuden boliger og anden følsom anvendelse i umiddelbar nærhed til virksomheden, og i stort set alle vindretninger. De nærmeste boliger ligger ca. 100 meter fra virksomheden, ligesom der i samme vindretning som lokalplanområdet ligger etageboliger og udendørs opholdsarealer ca. 700 meter fra virksomheden.
Der må ikke planlægges for aktiviteter der kan medføre skærpede miljøkrav ift. de vilkår der er fastsat i virksomhedens miljøgodkendelse, herunder ift. immissioner. Grænseværdierne i Novo Nordisks miljøgodkendelser er fastsat for bl.a. NOX, CO, Hg og SO₂, på baggrund af OML-beregninger af virksomhedens luftudledninger, og en vurdering af deres påvirkning af følsom anvendelse i nærheden. Disse grænseværdier har således ligget til grund for de afværgeforanstaltninger der i miljøgodkendelserne stilles krav om at implementere, og som skal sikre at grænseværdier kan overholdes.
Afstanden fra Novo Nordisks produktion på Hagedornsvej 1 er mere end 1.000 meter og derfor vurderes det på det foreliggende grundlag, uden nye OML-beregninger, at det er overvejende sandsynligt, at grænseværdierne overholdes ved rammeområderne. Tilsvarende er der ikke indikationer på at Novo Nordisks aktiviteter vil medføre støv eller støjgener ved rammeområderne.
Eftersom der ligger følsom anvendelse nærmere virksomheden end lokalplanområdet, som har været dimensionsgivende ift. de vilkår der er fastsat i miljøgodkendelsen, vurderes det at etablering af følsom anvendelse i kommuneplantillæggets rammeområder, herunder daginstitution og udendørs opholdsarealer, ikke vil medføre skærpede miljøkrav ift. de allerede fastsatte vilkår i miljøgodkendelsen.
Kommuneplantillæggets indhold vurderes således ikke at medføre skærpede miljøkrav for Novo Nordisks produktionsaktiviteter på Hagedornsvej 1, og er derfor i overensstemmelse med de nationale interesser.
Grundvand
Rammeområderne er beliggende inden for område med særlige drikkevandsinteresser - OSD-områder.
Anvendelsen til kontorerhverv, bypark og offentlige service, indgår ikke i Bilag 1 i Miljø- og Fødevareministeriets Bekendtgørelse om kommunal planlægning for OSD. Området er i forvejen planlagt til kontor, og der sker med dette kommuneplantillæg ingen ændring af anvendelsen af området med relevans for grundvand.
Lyngby-Taarbæk Kommune vurderer på den baggrund, at der med vedtagelsen af dette kommuneplantillæg ikke vil være en væsentlig fare for forurening af grundvandet.